Bouwen met hout - ECOBLOQ
1194
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1194,bridge-core-2.4.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-22.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Hout als basis

We krijgen vaak de vraag hoe duurzaam hout is als je hier bomen voor moet kappen. Het mes snijdt hier aan twee kanten. Namelijk als je een boom kapt maak je gelijk weer een plek waar een nieuwe boom kan groeien. Hout is dus hernieuwbaar.

 

én ons gebruikte hout kan nog steeds goed van kwaliteit zijn op het moment dat onze huizen niet meer nodig zijn. Je kunt bijvoorbeeld CLT hergebruiken op een hele hoogwaardige manier, of er andere houten producten van maken desnoods verzaagd of versnipperd en tot platen geperst. Als het hout geen product meer kan worden, kan het altijd nog als biomassa worden gebruikt of composteren tot  voeding  voor nieuwe bomen en dus huizen. Hiermee is de cirkel rond en hebben we een volledig circulaire woonoplossing.

 

Bijkomend voordeel is dat hout een opslag van CO2 is. Als een boom groeit zet deze CO2 en water door middel van zonlicht om in zuurstof en suikers. De CO2 wordt opgeslagen in de stam, het hout. Als je in een ECOBLOQ woont, woon je eigenlijk in een CO2 depot. Er is nog heel veel plek in Nederland voor nieuwe bomen. Op dit moment gebruiken we in Nederland 20 x zo veel grondstoffen per jaar dan onze grond/natuur kan produceren ( bron). Daar kunnen we iets aan doen. Minder materiaal gebruiken, meer hergebruiken. Maar ook door meer bos aan te planten kunnen we meer materiaal in ons eigen land laten groeien én slaan we meer CO2 op.

 

Als je nog meer wilt weten waarom we alle huizen van hout zouden moeten bouwen. Kijk dan de tegenlicht aflevering over houtbouwers