Duurzaamheid - ECOBLOQ
861
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-861,bridge-core-2.4.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-22.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een container begrip dat tegenwoordig vaak wordt gebruikt, maar wat zegt het? Wij baseren ons op de definitie van Brundtland (1987). Een duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen.

 

Zo logisch als dat klinkt vinden wij het. Wonen is een behoefte van alle generaties. Vandaag de dag staan we in Nederland voor een enorme bouwopgave. Een kans voor onze generatie om het verschil te maken. Om te laten zien dat het anders kan.

 

We minimaliseren het gebruik van eindige bronnen als bouwmateriaal en als energie bron en passen enkel hout toe uit verantwoord beheerde bossen. We kijken naar hoe we dat waardevolle materiaal kunnen hergebruiken op een zo hoogwaardige manier.

Zonde om het te verpulveren of te verbranden als het constructief nog heel goed is.

Kortom geen roofbouw en een afvaldump.

 

Op geze pagina vertellen we je meer over onze duurzaamheids principes in overzichtelijke stukken.

Hout als basis

We krijgen vaak de vraag hoe duurzaam hout is als je hier bomen voor moet kappen. Het mes snijdt hier aan twee kanten. Namelijk als je een boom kapt maak je gelijk weer een plek waar een nieuwe boom kan groeien. Hout is dus hernieuwbaar.

 

én ons gebruikte hout kan nog steeds goed van kwaliteit zijn op het moment dat onze huizen niet meer nodig zijn. Je kunt bijvoorbeeld CLT hergebruiken op een hele hoogwaardige manier, of er andere houten producten van maken desnoods verzaagd of versnipperd en tot platen geperst. Als het hout geen product meer kan worden, kan het altijd nog als biomassa worden gebruikt of composteren tot  voeding  voor nieuwe bomen en dus huizen. Hiermee is de cirkel rond en hebben we een volledig circulaire woonoplossing.

 

Bijkomend voordeel is dat hout een opslag van CO2 is. Als een boom groeit zet deze CO2 en water door middel van zonlicht om in zuurstof en suikers. De CO2 wordt opgeslagen in de stam, het hout. Als je in een ECOBLOQ woont, woon je eigenlijk in een CO2 depot. Er is nog heel veel plek in Nederland voor nieuwe bomen. Op dit moment gebruiken we in Nederland 20 x zo veel grondstoffen per jaar dan onze grond/natuur kan produceren ( bron). Daar kunnen we iets aan doen. Minder materiaal gebruiken, meer hergebruiken. Maar ook door meer bos aan te planten kunnen we meer materiaal in ons eigen land laten groeien én slaan we meer CO2 op.

 

Als je nog meer wilt weten waarom we alle huizen van hout zouden moeten bouwen. Kijk dan de tegenlicht aflevering over houtbouwers

Steward Ownership

Duurzaamheid zit niet alleen in aandacht en keuzes die we maken in onze ontwerpen en materiaal. Duurzaamheid is veelomvattender en een duurzame wereld begint bij een duurzame economie. Een economie die niet alleen is gericht op groei en dividend uitkering, maar een economie die gericht is op continuïteit en het dienen van de gemeenschap. Wij hebben daarom voor Steward Ownership gekozen. Steward owned bedrijven zijn niet van iemand maar zijn een entiteit op zichzelf. Steward owned wordt ook wel Purpose Owned genoemd. Het doel (purpose) van het bedrijf staat centraal. Stewards besturen het bedrijf en investeerders krijgen een eerlijk rendement op hun leningen maar hebben geen zeggenschap over het bedrijf.

 

Omdat de stewards het bedrijf niet als persoonlijk eigendom zien, kunnen ze zich volledig richten op het doel van het bedrijf. Om de continuïteit de garanderen ligt er een prioriteitsaandeel bij een stichting die waarborgt dat het bedrijf niet verkocht kan worden.

De missie en kwaliteit komen niet in gevaar, doordat de stewards en/of aandeelhouders van het bedrijf geen baat hebben bij hoge marges of winsten én omdat aandeelhouders geen zeggenschap krijgen

 

Meer informatie over Steward ownership kan je vinden op www.wearestewards.nl en https://purpose-economy.org/en/